Punios ainiai
Punios kaimo visuomeninė organizacija
Nors bandos kepamos visoje Dzūkijoje, tačiau kiekvienos šeimininkės savitos. Jas gaminanti „Punios ainių“ bendruomenės narė Ona Kizelienė receptą perėmė iš savo anytos. Bandos kepamos iš tarkuotų ir virtų bulvių tešlos ant kopūsto lapo duonkepėje krosnyje. Iškepusios supjaustomos ir užpilamos pavilgu. Valgoma su „daryciniu“, t. y. specialiai išsukta varške su grietine.
Toje pat pirkioje paragauti galima ir kito kulinariniam paveldui priklausančio patiekalo – „razavų“ blynų. Šie kepami pagal puniškės Marijonos Bunevičienės išsaugotą receptą iš rupiai maltų kvietinių miltų ir valgomi su spirgučių pavilgu. Apsilankiusieji Panemunės dzūko pirkioje gali ir patys pasigaminti šių gardžių dzūkiškų valgių.
Svarbus faktas – Turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos prieš kelerius metus pripažino, kad Punios kaimo bendruomenės „Punios ainiai“ bulvinių bandų ir „razavų“ blynų kepimas – tarp 10-ies geriausių gastronominių projektų Lietuvoje.
Projektai
Įgyvendinti ir įgyvendinami projektai
- Tautinės juostos keliu –2017 m.
- Šviežios duonelės šventė – 2017, 2018, 2019 m.
- Kalbantis paveldas – 2017 m.
- Judėjimo džiaugsmas 2018, 2019, 2020 m.
- Viešųjų erdvių sutvarkymas ir pritaikymas bendruomenės poreikiams- 2020 m.
- Internetinės svetainės Punios kaimo bendruomenei sukūrimas – 2020 m.
- Asmeninės higienos ir priežiūros ( dušo, skalbimo) paslaugų bendruomenėje finansavimas – 2017 – 2020 m.